Szampan to popularny napój alkoholowy, który najczęściej pojawia się przy wznoszeniu uroczystych toastów. Idealnie pasuje do celebrowania ważnego momentu w życiu. Towarzyszy nam także w Sylwestra. Otwarcie tego popularnego napoju może być efektowne - często bowiem pojawia się leki huk, a część bąbelkowego napoju ląduje na ziemi bądź gościach. Przyjęło się, że szampana pije się symbolicznie, tak więc prawie za każdym razem zostaje jego nadmiar. I pojawia się spory problem. Mianowicie, trzeba go zamknąć za pomocą korka, aby nie stracił smaku i charakterystycznych musujących bąbelków, z tymże później ciężko jest go z powrotem otworzyć przy następnej dolewce. Mało osób wie, że da się tego uniknąć i sprawniej nalać szampana. W jaki sposób?
Ukryta funkcja korka w szampanie
Korka od szampana nie należy wyrzucać. Trzeba odciąć część, która bezpośrednio wchodzi do butelki, najlepiej małym nożykiem. Korek wtedy minimalnie się zmniejszy. Bez problemu idealnie wtedy zmieści się w butelce. Gdy już go tam włożymy, możemy odczepić górną kolorową jego część. I nalać alkohol.
SPRAWDŹCIE NA FILMIKU PONIŻEJ:
Polecany artykuł:
Ta kolorowa "zakrętka" może być stosowana w nieskończoność. Tak więc jeżeli chcemy zachować aromat szampana możemy z niej korzystać do momentu opróżnienia butelki.
Dobrym i sprawdzonym sposobem przechowywania szampana w butelce po jej otwarciu jest także włożenie tam widelca lub łyżeczki i wstawienie go do lodówki. Działa to również w przypadku wina.