To kuzyn słynnej kurki, a prawie nikt o nim nie wie. Można go spotkać w polskich lasach

i

Autor: Karkonoski Park Narodowy Facebook

Grzybobranie 2023

To kuzyn słynnej kurki, a zdecydowanie mniej popularny. Można go spotkać w polskich lasach

2023-10-23 14:20

Sezon na grzyby rozpoczęty. Leśne skarby można już znaleźć w wielu miejscach. A chwalą się tym zapaleni grzybiarze. Królują podgrzybki, maślaki, koźlarze, kanie, kurki, czy borowiki. Ile lasów - tyle grzybów. O tym konkretnym mówi się zdecydowanie rzadziej, a jest tak samo smaczny, jak inne.

Kiedy na zewnątrz jest sprzyjająca temperatura i dodatkowo pada, jest duża szansa, że pogoda obdarzy nas bogactwem leśnych skarbów. Grzybobranie to zajęcie bardzo przyjemne i relaksujące, a obfite zbiory dają pole do popisu w kuchni. Z grzybami bowiem można robić mnóstwo wspaniałych potraw czy przetworów. Idealnie sprawdzą się też te suszone na święta Bożego Narodzenia. Najlepszym terminem dla grzybiarzy jest połowa lata i jesień, pod warunkiem, że latem nie brakuje ciepłych deszczów. Wtedy to w naszych lasach pojawia się większość popularnych gatunków m.in. podgrzybki, maślaki, koźlarze i kanie czy kurki. Są też gatunki mniej znane. Jeżeli jesteśmy pewni, że są dla nas bezpieczne, warto je zbierać. Jednym z takich jest kuzyn popularnej kurki - pieprznik trąbkowy.

Pieprznik trąbkowy - co to za grzyb? Gdzie go znaleźć?

Jak czytamy na stronie Facebooka Karkonoskiego Parku Narodowego, pieprznik trąbkowy, zwany inaczej Cantharellus tubaeformis, to kuzyn popularnej kurki, jadalny ale ceniony kulinarnie bardziej w Skandynawii niż w Polsce. W Sudetach są spotykane najczęściej w lasach świerkowych. Preferują gleby kwaśne, na których można je spotkać aż do listopada.

Miąższ pieprznika trąbkowego jest cienki, włóknisty, bez wyraźnego zapachu, o łagodnym smaku. Grzyb ten, choć jest spokrewniony z kurką i również smaczny, z powodu niepozornego wyglądu jest wyjątkowo rzadko zbierany. Kapelusz ma średnicę 2 - 6 cm, jest żółtobrązowy do szarobrązowego. Cały owocnik ma budowę lejkowatą lub trąbkowatą, z trzonem pustym od góry do samej nasady. Górna powierzchnia jest gładka lub pokryta drobnymi łuseczkami czy też kosmkami.

Pieprznika trąbkowego można pomylić z pieprznikiem żyłkowanym (Craterellus lutescens), który ma trzon złotożółty a listewki szarobiaławe i słabo wykształcone. Podobny jest też pieprznik szary (Cantharellus cinereus), ale ma trzon i kapelusz czarnobrązowe i listewki z sinym nalotem.

Pomylenie pieprznika jadalnego z którymkolwiek z innych gatunków pieprzników z punktu widzenia grzybiarzy nie ma znaczenia, gdyż wszystkie one są jadalne.

Czy warto jeść grzyby?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE