Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie rodzinny czas. W Wigilię siadamy przy wspólnym stole i spożywamy kolację, dzielimy się opłatkiem, a przez dwa kolejne dni nadal biesiadujemy. Bezdyskusyjnie musi pojawić się ryba, barszcz, uszka czy pierogi. Wśród potraw może znaleźć się też bigos czy krokiety. Wszystko zależy od tego, co tak naprawdę lubimy, i jaka tradycja obowiązuje w poszczególnym domu.
W okresie świąt można także pomyśleć o drinkach. A który może smakować w zimie? Na pewno musi być nieco rozgrzewający i słodkawy. Każdy z nas zna popularne mojito. Można je zrobić też w nieco innej wersji, która doskonale wpisuje się właśnie w Boże Narodzenie.
Świąteczne mojito. Jak zrobić?
Składniki:
- łyżeczka cukru;
- 2 gałązki mięty;
- limonka;
- 50 ml białego rumu;
- 50 ml kokosowego rumu - może być też malibu;
- 100 ml mleka kokosowego;
- 5 kostek lodu;
- woda gazowana;
- owoce granatu, pestki goi lub żurawina i cukier puder dla ozdoby
Do shakera wsypujemy cukier, dodajemy jedną gałązkę mięty i wlewamy sok z wyciśniętej limonki. Wszystko ubijamy za pomocą moździerza barmańskiego. Gdy już to zrobimy to wlewamy biały rum, kokosowy rum, mleko kokosowe i wrzucamy kostki lodu. Wszystko shakeujemy. Następnie wlewamy do szklanki z kostkami lodu, uzupełniamy wodą. Ozdabiamy miętą, owocami granatu, pestkami goi lub suszoną żurawiną i lekko posypujemy cukrem pudrem.
Polecany artykuł: