Śniadanie wielkanocne- co podać na świątecznym stole?
Śniadanie wielkanocne to czas rodzinny- na przyozdobionym białym obrusem i bukszpanem stole znajduje się mnóstwo świątecznych potraw, które tworzą niepowtarzalną atmosferę świąt. Co znajduje się w menu takiego śniadania? Bezdyskusyjnie musi pojawić się tam jajko- symbol świąt Wielkanocy. To właśnie nim przed rozpoczęciem wspólnego jedzenia, trzeba się podzielić. Wśród potraw na wielkanocnym stole jajka mogą się pojawić właściwie w każdej postaci: gotowane na twardo w majonezie, sosie chrzanowym, tatarskim i różnych innych sosach, jaja faszerowane, jaja zapiekane w klopsach, drożdżowych bułkach czy kulebiakach.
Poza jajami na stole wielkanocnym koniecznie musi się pojawić żurek lub biały barszcz. U niektórych na śniadaniu wielkanocnym można znaleźć zamiast tych dań- zupę chrzanową. Żurek tradycyjnie podawany jest z jajkiem i białą kiełbasą.
W niedzielę podczas śniadania, po przejściu ścisłego postu, możemy sobie pozwolić na jedzenie różnych rodzajów mięs. Króluje wieprzowina. Pojawiają się również potrawy takie jak: szynka, dobrej jakości kiełbasy, biała kiełbasa, kabanosy, pieczeń, schab w ziołach lub faszerowany, boczek czy pasztety.
Z przystawek na śniadaniu wielkanocnym możemy wykorzystać: sałatkę jarzynową, śledzie, ogórki kiszone, pasty twarogowe. Warto pamiętać też o buraczkach z chrzanem.
A co z deserem? W Wielkanoc dużą popularnością cieszy się przede wszystkim: mazurek, babka drożdżowa lub piaskowa czy makowiec. Można też śmiało skusić się na tradycyjny sernik i szarlotkę.
Wielkanocne ucztowanie to doskonała okazja do celebrowania radosnych chwil, więc śmiało możemy konsumować śniadanie w gronie rodziny przez cały dzień.