Najsmaczniejsza wystawa w Polsce

2025-08-18 11:30

Błonia Jeleniogórskie zamieniły się w barwną wystawę pełną regionalnych smaków i rękodzieła. 23. Wystawa Produktów Regionalnych "Wyprodukowano pod Śnieżką" przyciągnęła tłumy.

Wyprodukowano pod Śnieżką

i

Autor: Diana Suseł Stoiska z lokalnymi przysmakami i rękodziełem

Pod Śnieżką jak w ulu – targi smaków, rzemiosła i festiwalowy klimat!

W sobotnie popołudnie 16 sierpnia Błonia Jeleniogórskie zamieniły się w tętniącą życiem mozaikę regionalnego kunsztu – podczas 23. Wystawy Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką” spotkało się ponad 80 wystawców z Polski i Czech, prezentując sery, miody, przetwory, nalewki, naturalne kosmetyki, biżuterię i unikatowe rzemiosło.Na szczęście pogoda dopisała – zapewniło idealną oprawę dla rozmów, degustacji i poznawania lokalnych talentów. Rodziny z dziećmi korzystały z warsztatów i animacji, natomiast dorośli z zaciekawieniem śledzili pokazy tradycyjnego rękodzieła. Wydarzenie, organizowane przez Karkonoską Agencję Rozwoju Regionalnego (KARR S.A.) we współpracy z Powiatową Izbą Gospodarczą z Jablonca nad Nysą, po raz kolejny stanowiło most między Polską a Czechami – celem jest promocja regionalnych produktów i integracja społeczności pogranicza. Wieczorem całość zwieńczył plenerowy koncert „Country pod Śnieżką”, który wprowadził imprezę w festiwalowy nastrój, wzmacniając jej charakter święta kultury, smaku i muzyki 

Laureaci konkursów „Jelonka Karkonoskiego”:

Po pierwsze – pogoda, która rozgrzała nie tylko atmosferę, lecz także serca gości. Po drugie – różnorodni wystawcy, od miłośników kulinariów po mistrzów rękodzieła, którzy z pasją opowiadali o swoich produktach. A po trzecie – wspólnota pogranicza, gdzie polsko-czeskie partnerstwo i sąsiedzi wzajemnie się inspirują i wspierają. Podczas wystawy nie mogło zabraknąć emocji związanych z konkursem o prestiżową nagrodę „Jelonka Karkonoska”, która od lat promuje najlepsze produkty regionu. Jury oceniło zarówno smak, jakość, jak i oryginalność zgłoszonych wyrobów. To wyróżnienie jest nie tylko formą uznania dla lokalnych wytwórców, ale także biletem do szerszej promocji ich marek i tradycji. W tym roku nagrody trafiły do producentów syropów, miodów, ceramiki i biżuterii, pokazując, że Karkonosze to prawdziwa skarbnica kulinarnych i rzemieślniczych perełek.

Wyniki konkursu "Wyprodukowane pod Śnieżką" 2025r.

Karkonoski Produkt Spożywczy

• I miejsce: syrop malinowy – Babčiččiny sirupy Alice Sušková

• II miejsce: miód z przyprawami do kawy – Bartnik Wiązowski

• III miejsce: miód pitny – Manufaktura Miodu Mateusza Ciesielskiego  

Najciekawszy Produkt Regionalny

• I miejsce: ceramiczny słój – Ceramika Wleńska

• II miejsce: bransoletki z ręcznie robionymi koralikami – Petr i Zuzana Machačkovi

• III miejsce: biżuteria z kamieni szlachetnych – Manfred Lindner