Olej to jeden z najbardziej niezbędnych produktów w naszej kuchni. Służy nam zwłaszcza do smażenia wszelkiego rodzaju mięs, ryb, warzyw czy dań mącznych. Uwielbiane przez wszystkie frytki również muszą się najpierw znaleźć w dużej ilości oleju. Może się on przydać także do sałatek cz sosów. Często zostaje nam jego spory nadmiar po użyciu i wtedy zadajemy sobie pytanie: czy możemy użyć go po raz drugi? Czy możemy smażyć dwa razy na tym samym oleju? Są sytuacje, kiedy możemy wykorzystać go ponownie.
Co do zasady, smażenie kilkakrotnie na tym samym tłuszczu jest szkodliwe dla naszego zdrowia, gdyż ponownie rozgrzewany sprawia, że szkodliwe substancje wnikają do jedzenia. W źle przechowywanym oleju rozwijają się substancje toksyczne. Należy przy tym pamiętać, by raz zużytych olejów nie wykorzystywać ponownie. W trakcie kolejnego smażenia rozwijają się substancje rakotwórcze, które mogą przenikać do potraw.
Są jednak pewne wyjątki i w niektórych sytuacjach możemy użyć oleju ponownie. Podkreśla ten fakt jeden z ekspertów na stronie gazeta.pl.
- Zależy od temperatury, w której go używasz. Jeśli doprowadzisz olej do punktu dymienia, lepiej nie korzystać z niego ponownie. Zachodzą bowiem wówczas reakcje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Jeśli jednak smaży się w niższej temperaturze, to oleju można użyć jeszcze raz lub kilka raz - wyjaśnia Andrea Camastra, właściciel restauracji Nuta.
Ewa Trusewicz, dietetyczka kliniczna i autorka książki "Co ci leży na sercu. Dieta w chorobach układu krążenia" także zgadza się z tą tezą i podkreśla, aby w ogóle nie doprowadzać do wrzenia oleju. — Generalnie smażyć możliwie najkrócej, to podczas podgrzewania tłuszczu w wysokiej temperaturze dochodzi do wielu skomplikowanych reakcji — czytamy.
Polecany artykuł:
Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia?
Najlepszym wyborem jest olej rafinowany bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład oliwa z oliwek (Monini) i olej rzepakowy. Świetnie sprawdzą się też oleje zawierające spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc olej słonecznikowy.
Do krótkiego domowego smażenia najbardziej odpowiednie są też te oleje, które zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (JKT), a mało wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT). Do takich olejów należą olej rzepakowy i oliwa z oliwek.
Pamiętajmy też o tym, aby nie wylewać oleju do toalety. Choć zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, to jest to zakazane i ma związek z ryzykiem wystąpienia jej awarii, bo schłodzony olej tężeje, tworząc zatory w rurach.